Onze artsenpraktijk heet je welkom

Ervaring ontmoet moderne apparatuur

Cone-beam CT

Radiologie Schoten - Dr Stephan Declerck

CBCT (Cone Beam Computed Tomography) is een beeldvormingstechniek die een kegelvormige stralenbundel gebruikt in plaats van de dunne waaiervormige stralenbundel van een klassieke CT-scanner. De kegelvormige stralenbundel maakt een scan zonder tafelbeweging mogelijk, waardoor een volledige 3D-dataset kan worden verkregen. Het heeft echter een lage contrastresolutie, wat betekent dat het momenteel alleen geschikt is voor het evalueren van botstructuren.

CBCT werd aanvankelijk gebruikt voor dentaal onderzoek, maar wordt nu steeds meer toegepast in het hoofd-hals gebied en musculoskeletale beeldvorming. De lage dosis, hoge spatiale resolutie en verminderde metaalartefacten (samen met metaal supressie software) maken het interessant voor trauma, artro-CT en beoordeling van osteosynthesemateriaal. Verdere technische verbeteringen zullen het aantal toepassingen alleen maar doen toenemen.

CBCT heeft dus een definitieve plaats veroverd in de beeldvorming van het hoofd-hals gebied en zal waarschijnlijk ook in de toekomst in het musculoskeletale gebied gebruikt worden vanwege de hogere resolutie, lagere stralingsdosis en betere toegankelijkheid.

Daar kunt u ons bereiken

Churchilllaan 68

2900 Schoten